Använd projektor

För att snabbt och smidigt skära ut dina mönsterdelar är en projektor att rekommendera.

Det som behövs är en bra projektor, en mini/bärbar fungerar bra. Montera den antingen i taket eller sätt fast den på ett stativ. Sedan får man justera vinklar och kontrollmäta. Observera att projektorn behöver alltså inte projicera rakt ner på ett bord utan man kan justera en vinkel som kallas "keystone" vilket möjliggör fler placeringar. Tänk på att läsa på i specifikationerna innan du beställer så att minsta avstånd, keystone-vinkel och ljusstyrkan är tillräckligt bra.

Med minsta avstånd avses hur långt ifrån projektorn måste vara ytan den projicerar på. Den behöver oftast minst 1,5 meter och avstånden kan också variera beroende på hur stor bild du ska projicera så denna parameter kan vara ett intervall när du köper. Själv har jag en Vivitek Qumi Q38 som jag tycker fungerar bra, fjärrkontrollen är dock lite kass för den behöver riktas exakt men den fungerar. Mitt avstånd mellan projektorn och sybordet är drygt 1,5 meter, jag har den på ett kamerastativ och min keystone-vinkel är 23 grader. Många miniprojektorer har ett sådant skruvhål som passar kamerastativ.

För fler detaljer i denna djungel av produkter och svårigheter att hitta det som passar just ens eget syrum så finns det en bra facebook-grupp "Projectors for sewing", dock kan det vara svårt att hitta bra tips på modeller på projektorer eftersom de har ett helt annat utbud i USA.

När du har en projektor är det perfekt att också ha ett sybord med skärmatta och rullknivar i olika storlekar. De olika diametrarna på rullknivar jag använder är 45 mm, 28 mm och 10 mm. Ju skarpare kurvor desto mindre diameter på rullkniven. Använd gärna några bra tyngder också så inte tyget flyttar på sig. Det finns även magnetiska underlägg att köpa att ha under skärmattan för att kunna använda magneter ovanpå tyget för att det ska ligga still.

Använd projektorfil eller A0-filen i t.ex. Acrobat reader på din dator. Välj det lager du vill ha och skicka sedan över till projektorn. Kontrollmät alltid rutan ordentligt, för blir detta fel så blir allt i fel storlek. Tänk på att även en liten diff på 1 mm på 4 cm ger 2,5 cm fel på en meter. Så var noga.