| Symaskiner | Overlock | Täcksöm |

Kombomaskin overlock och täcksöm

En kombinerad overlock- och täcksömsmaskin kan sy:

  • alla overlock-sömmar som en overlock-maskin har
  • alla täcksömmar som en vanlig cover (täcksömsmaskin) har
  • kombinerade overlock och täcksömmar, t.ex. s.k. säkerhetssöm

Fördelar med coverlock

Du har tillgång till alla sömmar inklusive säkerhetssöm.

En maskin tar mindre plats än två.

Du kan använda samma trådkoner.

En coverlock-maskin är oftast billigare än en separat overlock och en separat täcksömsmaskin.

Nackdelar med coverlock

Att byta mellan overlock och cover kan upplevas krångligt och tidskrävande beroende på maskin. De dyraste coverlock-maskinerna på marknaden (BabyLock Gloria/Triumph samt Bernina L890 går enkelt och snabbt att byta (ca 2-3 minuter) medan billigare maskiner kan upplevas mycket krångliga och tidskrävande, det är stor skillnad!

Men trots att det är enkelt att byta på de dyraste maskinerna kan det ändå upplevas som att ens sy-flöde avbryts av att byta mycket mellan overlock och cover. Det beror givetvis även på vad man brukar sy. Syr man en vanlig t-shirt så syr man ju alla overlock-sömmar först och sedan byter man till cover och fållar, då är det inget problem.

Men gillar man att dekorera sina sömmar med trippel-coverstitch t.ex. när man syr kalsonger och behöver byta flera gånger fram och tillbaka under ett projekt så är det givetvis mer optimalt att ha en separat overlock och cover.

Hur ska jag välja?

Syr man mycket i vävt tyg så är säkerhetssömmen en stor fördel då man syr raksöm och overlock på samma gång. Utan säkerhetssöm syr man raksöm på vanlig symaskin och overlocksöm på overlock.

Den optimala uppsättningen av maskiner är en kombinerad overlock- och täcksömsmaskin samt en separat overlock eller täcksömsmaskin. Då har man allt och behöver inte byta fram och tillbaka. Dock är detta ett alternativ som kräver en större budget.

Givetvis behöver man även en vanlig symaskin. Overlock- och täcksömsmaskiner kan aldrig ersätta en vanlig symaskin. Ditt första köp bör alltid vara en vanlig symaskin, därefter kan man fundera på overlock- och täcksömsmaskiner.

Budget

Ens budget har stor inverkan på val. Har man möjlighet så är de dyrare maskinerna både bättre och enklare att använda, särskilt för en nybörjare. En nybörjare har ännu mer nytta av luftträdning, automatisk trådspänning etc som finns på dyrare maskiner. Det är mycket lättare att lyckas med sina sömmar på en dyrare maskin, kanske gäller detta allra mest cover. Så det är oftast ett bra köp att investera i ett av de dyrare märkena - om man har råd. Det blir också mycket roligare att sy när det inte krånglar.

Glöm inte att man kan köpa en dyrare maskin begagnad för att komma ner i pris.

Inköpsställen