| Sybehör | Symaskinsnålar |

Symaskinsnålar universal

Symaskinsnålar Universal
Universal symaskinsnålar storlek 70, 80, 90, 100, 110.

Symaskinsnålar universal är den sorts symaskinsnålar som passar till allra flest olika tyger. De finns att köpa från storlek 70 för de allra tunnaste tygerna upp till storlek 110 för riktigt grova tyger.

Exempel på tyger som passar bra att använda universal symaskinsnålar till är vävda tyger i allmänhet som vävd viskos, twill, bomullspoplin, chambray, kanvas.

Vissa mycket täta tyger som t.ex. softshell kan det vara bättre att välja microtex nålar till. Jeanstyg är bättre att använda jeansnålar till. Stickade tyger bör man använda jerseynålar till.

Vilken tjocklek ska man välja? Ja det beror på hur tunt eller grovt tyget är. Här är en vikttabell som riktmärke men tänk på att det inte alltid stämmer. Är man osäker får man prova sig fram.

Tygets vikt Stolek på nål
mindre än 150 g/kvm 70
mellan 150 och 230 g/kvm 80
mellan 230 och 290 g/kvm 90
mellan 290 och 350 g/kvm 100
mer än 350 g/kvm 110

Schmetz är ett tyskt kvalitetsmärke som tillverkar synålar och passar alla symaskiner men det finns även andra märken som också fungerar bra med de flesta symaskiner.

Eftersom symaskinsnålar är förbrukningsvara så är det bästa att köpa hem olika sorter och prova. Det är att rekommendera att alltid ha ett antal nålar av varje sort hemma så man inte behöver försena sitt syprojekt för att man måste köpa nålar först.

Glöm inte att byta symaskinsnål ofta. En sliten eller uddstött symaskinsnål fungerar alltid sämre.

Inköpsställen