| Sybehör | Overlock | Täcksöm | Tråd |

Gütermann Toldi-Lock overlocktråd

Overlocktråd Toldi-Lock logo
Overlocktråd 2500 m från Gütermann.

Toldi-lock är en tråd som är lämplig till overlock eftersom den är lite tunnare och även lite billigare än "vanlig" sytråd som t.ex. alla tygers tråd. När man syr på overlock kan man förvisso använda vanlig sytråd men det blir en onödigt tjock söm när man oftast har 4 trådar vilket bara adderar volym som man inte vill ha och därför är en overlocktråd att föredra när man syr med overlock.

Overlocktråd används med fördel även till täcksömsmaskiner. Både overlock och täcksöm förbrukar ju en hel del tråd och därför är det också mer ekonomiskt med dessa större rullar som är betydligt billigare per meter tråd.

Denna tråd är av hög kvalité från det tyska varumärket Gütermann. Rullarna är på 2500 meter och finns i 50 olika färger.

Det finns många billigare sorters overlocktråd än toldi-lock. Hur kvalitén på dem är varierar. Skillnaden består i att de sämre sorterna har tråd som luddar mer och går sönder lättare. Att köpa billig tråd kan därför vara en dålig affär när det ofta leder till mer problem vilket gör att det blir tråkigare att sy och tar längre tid och det kan också leda till att mer service behövs på grund av luddet. Vill man spara pengar kan det vara en bättre idé att köpa färre färger. Men man får prova sig fram och se vilken sorts tråd man föredrar. Men generellt så är Toldi-Lock och Maderia Aerolock säkra kort eftersom de är av hög kvalité.

Hur många rullar tråd ska man köpa av varje färg?

Jag rekommenderar 4 rullar av varje färg. Ska man bara sy med overlock så behöver man egentligen bara vit, svart och grå samt en rulle i varje färg man tänkt sy i. Det beror på att det endast är nåltråden till vänster som kan synas från rätsidan av det man syr och därför är det egentligen bara den man behöver matcha och då räcker det att köpa 4 rullar av vit, svart, grå och sedan 1 rulle av de färger man vill ha. Anledningen till att välja vit, svart och grå är att om man syr i tunna tyger så vill man en färg så det inte lyser igenom.

Vill man sy täcksöm behöver man fler färger om man vill matcha men man kan även använda vanlig sytråd i nåltrådarna på täcksömsmaskinen som man kan spola upp på spolar när man t.ex. vill sy en tvillingsöm i matchande färg. Om man har både täcksömsmaskin och overlockmaskin så tycker jag det är bra att ha 8 rullar i vitt och sedan 4 rullar av övriga färger. Anledningen till 8 vita rullar är att jag verkligen inte tycker det är snyggt med någon annan färg än vit om jag syr ett helvitt plagg. Syr jag i svart så brukar jag ta antracitgrå som är ganska mörk till overlock och den helt svarta till cover (täcksöm).

Syr man väldigt mycket säkerhetssöm om man har en coverlock så kan man behöva 5-6 rullar i samma färg om man verkligen känner man vill ha samma färg på alla trådar men det går ju annars bra att blanda färger.

Jag tycker det är bättre att ha fler färger än att ha många rullar i samma färg för då är det lättare att matcha färgen när jag syr täcksöm eftersom jag har fler färger att välja på. Har man 4 rullar av varje färg man syr i så kan man använda 3 st till tvillingsöm på täcksömsmaskin och den fjärde till den vänstra nåltråden på overlock för att få bästa matchningen.

Inköpsställen