Hur man använder PDF-mönster

PDF-mönster är digitala mönster som är sparade i PDF-format. Det betyder att de har filändelsen ".pdf".

När man köper PDF-mönster så brukar det alltid ingå A4-format och/eller Letter-format. Ibland ingår även A0 och projektorfiler.

Skriva ut och sätta ihop A4

  • Tänk på att inte låta skrivaren skala om utskriften, välj alternativet att skriva ut originalet utan skalning.
  • Skriv alltid ut en testsida först och kontrollmät med en linjal att det är exakt rätt för annars blir det fel storlek på allt du gör och det är inte roligt.
  • Tänk på att det ska vara exakt rätt, på millimetern. Om kontrollrutan ska vara 4 cm och du mäter upp den bara till 1 mm skillnad så resulterar det i 2,5 cm fel på en meter, så var noga och se till att du verkligen skriver ut i exakt rätt skala.
  • Om pdf-filen innehåller lager, välj de storlekar du vill ha med på utskriften.
  • Tejpa ihop A4-sidorna efter instruktionerna till ett stort mönsterark. Var noga.
  • Om du har skrivit ut flera storlekar så kan man använda smörpapper, non-woven eller byggplast för att rita av sina mönsterdelar. Vill du bara använda en storlek så kan du klippa ut delarna ur ditt ihoptejpade papper.

Använda A0

Har man tillgång till en A0-skrivare så kan man skriva ut på den. Man kan även skicka efter utskrifter från företag som tillhandahåller den servicen eller gå till sitt lokala tryckeri. Det kan dock bli en dyr historia så kolla priserna innan och tänk på att vissa mönster har 2 st A0.

Använda projektor

Det smidigaste och snabbaste sättet att klippa/skära ut sina mönsterdelar är att använda en projektor att projicera mönstret direkt på tyget. Om det ingår projektorfil i mönstret så använder du den. Ofta kan det även fungera bra att använda en A0-fil, särskilt om den innehåller lager så att man bara kan projicera den storlek man vill ha så brukar det gå att se.

Läs mer om projektor.

Förvaring av pappersmönster

Det finns många sätt, jag har en A3-pärm med A3-plastfickor och A3-register.